פדופיליה הינה הפרעה בעוררות המינית אצל מבוגרים, אשר באה לידי ביטוי במשיכה מינית לילדים או לנערים צעירים. הפרעה נפשית מאובחנת זו באה לידי ביטוי בעידן המודרני בצורה נגישה יותר בו פדופילים רבים מתקשרים ופועלים זה עם זה.
האינטרנט הפך בשנים האחרונות לכר נרחב של ביצוע עבירות מין בכלל, ופדופיליה בפרט בקרב קטינים. המצב הנוצר כיום הוא שעברייני מין רבים משתמשים באנונימיות שהרשת מספקת לשם יצירת קשר עם קטינים. בדרך כלל הם מתחזים לצעירים לשם שכנוע של קטינים לצורכי מפגש ממשי ובכך יכולים לנצל אותם מינית בדרכים שונות. בנוסף, האנונימיות יצרה פלטפורמה בה הפדופילים על סוגיהם השונים מקיימים מקומות דיון ותמיכה רגשית זה עם זה ואך מפיצים את פורנוגרפיית הקטינים מול קהל היעד אליהם הם מכוונים.
כיצד מתבטאת הפדופיליה באינטרנט?
דרכי הביטוי מגוונות, הפדופילים ברשת שולחים לקטינים אותם הם מעוניינים לנצל תמונות שונות של ילדים בעלי סממנים מיניים לשם יצירת תחושה של נורמליות בפעילות זו. מעבר לכך, הילדים עצמם מהווים לא אחת כלי לשם הפצת חומר פורנוגרפי, דבר היוצר פגיעה חמורה בילדים הן בביצוע האקט המיני והן בפרסומו.
עולם הפדופיליה הוא דינמי ומתפתח מרגע לרגע וכיום דרכי הביטוי השתכללו וכוללות התערבות של ארגוני פשע בניצול מיני של ילדים ובבעלויות על אתרי אינטרנט בעלי תוכן פדופילי, שימוש מתוחכם יותר של עברייני מין ברשת ואף תיירות עברייני מין בארצות שונות לשם יצירת פורנוגרפיית ילדים.
ההתייחסות בחוק לפדופיליה באינטרנט
כיום ישנם שני חוקים במדינת ישראל אשר מסדירים את המאבק בעבירות מין בקטינים. הראשון הוא סעיף 214 לחוק העונשין, אשר אוסר פרסום והצגה של תועבה בכלל ושל קטינים בפרט. הפצה או הצגה של פורמט זה הינה גם באמצעי האינטרנט ולכן החזקה של פורנוגרפיית ילדים במחשב האישי הינה למעשה עבירה על החוק.
השני הוא החוק למניעת הטרדה מינית, אשר עוסק בהתייחסויות מיניות כלפי קטינים מתחת לגיל 15 ולפיו תיחשב ההטרדה המינית גם אם המוטרד לא הראה למטריד כי הוא אינו מעוניין בהצעות או בהתייחסויות אלו. לעניין פדופיליה ברשת חשוב להזכיר כי בהגדרות החוק נקבע כי התייחסות כוללת "לרבות באמצעות מחשב או חומר מחשב".
טיפול בפדופיליה באינטרנט
כיום ניתן לסווג את הטיפול בפדופיליה באינטרנט למספר תתי קבוצות פעילות. הדרך הראשונה הינה באמצעות טיפול בעברייני מין בעזרת הסדרים חוקיים ואכיפתם. השנייה הינה פעילות מסיבית מול הגורמים הטכניים העומדים מאחורי הרשת האינטרנטית כדוגמת ספקי שירות, ספקי גישה ושירותי חיפוש ומיון.
הדרך השלישית מתמקדת בטיפול ובמניעה בקרב קורבנות פוטנציאליים, דהיינו ילדים, על ידי חינוך והסברה במוקדים שונים. מסגרת הטיפול והמניעה במערכת החינוך באה לידי ביטוי בחוזר מנכ"ל משרד החינוך אשר אחראי לחסימת אתרי מידע בלתי רצויים באינטרנט במערכת החינוך לשם הבטחת ההגנה על הקטינים מפני חשיפה לחומרים מזיקים. כמו כן מתבצעות פעולות נוספות כמו חינוך הטמעה ואף חסימות ועידוד אמצעי סינון.
פעילות נגד פדופיליה אינטרנטית
כיום קיים בישראל מפלג ספציפי במשטרה האחראי על עבירות מחשב אשר אחד מתפקידיו המרכזיים הינו בתחום הפדופיליה. במסגרת זו נאספות רשימות של חשודים ואיתורם באמצעות תלונות על הטרדות או קבלת מידע מגורמים בין לאומיים.
מעבר לכך ישנה פעילות מול הגורמים הטכניים אך גם דרך פעולה זו אינה חפה מבעיות מובנות. כך למשל ספקי השירות אינם שותפים ליצירה ולהפקה של התכנים, ואפשר לתת אחריות על ספק השירות רק אם הוא ידע על סוג החומר שהיה אצלו.
כיצד ניתן להתמודד עם פדופיליה באינטרנט?
- ערנות של ההורים – התעניינות בפעילות של הילד ברשת והילדים איתם הוא משוחח, בדיקה של היסטוריית גלישה, מעקב אחרי הפעילויות של הילד ברשת ומחוצה לה.
- שימוש בתוכנות מעקב והתראה אחר הפעילות ברשת.
- שימוש במערכות סינון וניטור ממוחשבות של אתרים וצ'אטים.