אונס נחשב לאחת העבירות הקשות ביותר שניתן להעלות על הדעת. מדובר בפגיעה מינית נוראית, שעלולה לגרום גם להשפעות נפשיות ארוכות טווח (מלבד סיכון לפגיעות פיזיות במקרים מסוימים). ספר החוקים מתייחס לעבירה בכל הרצינות וקיימת התייחסות גם למצבים שבהם האונס הוביל להתעברות. מכיוון שכל הפלה בישראל מותרת לביצוע אך ורק במסגרת תהליך הכולל וועדה להפסקת היריון, נסביר איך צריך להיערך לכך.
מה יחסה של המדינה להפלה בעקבות אונס?
מבחינה רשמית, ישראל נחשבת לאחת המדינות שיחסית נוקטות מדיניות נוקשה ביחס להפלות יזומות, כלומר הפסקת היריון. במדינות רבות בעולם החופשי ניתן לבצע הפלה עד שבוע 12, מבלי שהאישה נדרשת להביא איזה שהוא אישור מקדים כלשהו, מלבד פניה למרפאה של הפלות או לבית חולים שבו מבצעים הפלות. יחד עם זאת, מן החובה לציין שלמרות שבישראל ישנה חובה להתייצב בפניה וועדה, הרי שהוועדה מאשרת מעל 95 מהמקרים (יש אומרים, 98 אחוזים). על פי המנדט החוקי שניתן לוועדות להפסקת היריון, אישה שהרתה כתוצאה מעבירה על החוק הפלילי, וזה בעצם מה שקורה באונס, תאשר הוועדה את בקשתה להפסיק את ההיריון. כלומר, במידה והאישה מדווחת על היריון כתוצאה מיחסית האסורים בחוק, היא תוכל לעבור את הפסקת ההיריון באותו מוסד רפואי שאליו פנתה לוועדה או לבית חולים ציבורי או מרפאה פרטית.
להכין מסמכים ולהתכונן לחתום
כחלק מהוועדה, כל אישה תיפגש עם עובדת סוציאלית או אחות. בנוסף, בוועדה צפויים להימצא רופאים שיציגו בפני האישה את כל ההשלכות של הפלה יזומה. לקראת הוועדה, יש צורך להביא תעודה מזהה ומסמכים רפואיים ותוצאות בדיקות מרופא המשפחה. חשוב לציין כי רופא או כל אדם אחר שיבצע הפלה ללא אישור מהוועדה, דינו מאסר עד 5 שנים. זו עבירה על החוק הפלילי. רק כאשר רופא מזהה סכנת חיים לאישה, הוא יכול לבצע הפלה מטעם זה, ללא אישור הוועדה. כחלק מההיערכות, מעבר לעובדה שצריך לציין כי ההיריון הינו תוצאה של אונס, נדרשת חתימה. כל אישה צריכה לחתום על כך שהיא קיבלה את מלוא ההסברים וכי היא מחליטה בצורה חופשית, מרצונה וללא כפיה על רצונה בהפסקת ההיריון. מבחינה משפטית ורפואית, זה נקרא הסכמה מדעת.
מדוע מוטב לפנות לוועדה מוקדם ככל האפשר?
זו עובדה, אונס הוא עבירה חמורה, בעלת השפעות דרמטיות. אך למרות שנדרש זמן להתאושש, מומלץ להשתדל לפנות לוועדה מוקדם ככל האפשר. יש לכך כמה טעמים. מבחינת החוק, אישה שרוצה לבצע הפלה, גם בעקבות אונס, צריכה לקחת בחשבון שלאחר שבוע 24 של ההיריון העובר נמצא במצב חיות. כלומר, הוא יותר תינוק מאשר עובר. לצורך הפסקת היריון במצב כזה צריך לגשת לוועדה מיוחדת, שיש לה סמכות לאשר הפלה בשלב החיות. לא בכל בית חולים ישנה וועדה כזאת. אגב, ישנן מדינות שאוסרות הפלה בהיריון מתקדם שכזה, אלא אם כן קיים סיכון רפואי לאישה. ויש סיבה נוספת – ככל שגיל ההיריון מתקדם יותר, כך הפלה עלולה לגרום לתופעות לוואי יותר משמעותיות. במידה ומדובר בשלב מוקדם ממש, ניתן אף לבצע הפלה באמצעות כדורים, ללא הליך כירורגי.
לאחר הועדה, מי מממן?
ניתן לבצע הפלה פרטית או במצבים מסוימים, במימון המדינה. כתוצאה מאונס, אפשר לבחור לעבור את הפסקת ההיריון במימון קופת החולים. עם זאת, במידה ומעוניינים שלא יהיה על כך תיעוד בקופת החולים, ניתן לבצע הפלה בכדורים או בגרידה, בבית חולים פרטי. בכל מקרה, מדובר בהליך חסוי ודיסקרטי.